Indonesian Workshops - Culture

Back

IRIEN DAMAYANTI - Promotor Indonesische Cultuur

Indonesische Cultuur

Houdt u van de Indonesische archipel? Tijdens workshops over de Indonesische cultuur praat ik graag over mijn land Indonesië. Ik geef bijvoorbeeld uitleg over de Javaanse ceremonies en tradities bij belangrijke gelegenheden zoals het huwelijk of de geboorte. Of ik spreek over de Indonesische klederdracht en toon hoe het traditionele dansen deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Of nog hoe het leven van de kinderen op school, thuis en op straat bepalend is voor hun toekomst.

Contacteer mij voor meer info en om verdere afspraken te maken.

e-mail: irien@skynet.be

Website: javaans.be

Indonesische workshops over de traditionele cultuur

In deze workshops is het de bedoeling dat de deelnemers:

 • Kennis maken met de Indonesische cultuur.
 • Kunnen proeven van de Indonesische gerechten.
 • Actief kunnen deelnemen aan de activiteiten.
 • Leren begrijpen hoe het dagelijkse leven in Indonesië verloopt.
 1. Kinderen in Indonesië.
  Irien legt de verschillen tussen rijke en arme kinderen in Indonesië uit. Ze vertelt over het leven van de kinderen op school, thuis en op straat. Aan de hand van getuigenissen, boeken, foto's en video's krijgen de deelnemers de kans om de leefwereld van Indonesische kinderen te ontdekken.
 2. Dagelijks leven in Indonesië.
  Irien vertelt over de Indonesische samenleving zoals: de gewoontes en traditie, de opvoeding van kinderen en hoe kinderen met hun ouders omgaan. Er wordt een video getoond en boeken/tekeningen worden gebruikt om alles te vertellen.
 3. Op reis naar Indonesië.
  Irien laat de deelnemers kennis maken met de bezienswaardigheden van de meer dan duizenden eilanden in Indonesië. De verschillende regionale culturen worden bekeken samen met hun eigenaardigheden. De deelnemers krijgen daarbij alle informatie nodig om op vakantie naar Indonesië te gaan.
 4. Feesten en tradities in Indonesië.
  Indonesië heeft verschillende tradities zoals: geboortefeest, huwelijksfeest, afhankelijkheidsfeest, etc. Irien vertelt onder meer over haar eigen Indonesische huwelijksfeest. Na een boeiende uitleg, kan dan samen bv. het geboortefeest gedaan worden.
 5. Indonesische dans.
  Irien laat de deelnemers kennismaken met Indonesische dansen. Daarna leert Irien de deelnemers de basis van de dans. Na een korte inleiding bekijken de deelnemers een video over de Indonesische dans in een traditioneel kostuum bv: Balinese, Javaanse, Sumatra dans.
 6. Tumpeng: proeven van feesten in Indonesië.
  Tumpeng is een special feestgerecht uit Indonesië en wordt gegeten bij speciale gelegenheden, zoals een zwangerschap, een huwelijk en andere plechtigheden. Tumpeng heeft veel betekenissen. Irien maakt samen met de deelnemers TUMPENG (gele rijst of witte rijst) klaar. Nadien leren de deelnemers over de typische Indonesische versieringen bij de tumpeng en andere gerechten. De tumpeng kan ook geproefd worden.
 7. Indonesische special drank ceremonie of thee ceremonie.
  Irien maakt samen met de deelnemers een speciale drank klaar, bv: cendol (dessert drank met kokosmelk), gember thee, gember koffie of andere dranken. Daarnaast kunnen tal van andere thema's aan bod komen over de cultuur en het dagelijks leven in Indonesië.
 8. Indonesische keuken - kookles.
  Zin om samen een heerlijke Indonesische gerecht te bereiden? Irien laat u kennis maken met de traditioneel Indonesische keuken. Jullie kunnen kiezen tussen een maaltijd of verschillende hapjes. De deelnemers nemen actief deel aan het koken. Ondertussen wordt er uitleg gegeven over de ingrediënten en de eet tradities in Indonesië.
 9. Indonesische koffer.
  Irien laat de deelnemers op een aangename manier kennismaken met de Indonesische cultuur en gewoonten. Aan de hand van een bepaald voorwerp bespreekt ze telkens een ander aspect van Indonesië (klimaat, klederdracht, muziek, etc.).
 10. Indonesische klederdracht.
  Indonesië bestaat uit 13.000 eilanden, en kent even veel verschillende culturen en gewoonten. Elke provincie heeft een eigen klederdracht en eigen muziek. Alles is echter even kleurrijk. De deelnemers worden door Irien meegenomen doorheen een modeshow van kleurrijke kleren. Zo maken zij kennis met de verschillende provincies.
 11. Getuigenis rond scharniermomenten in het leven en gemengde huwelijken.
  Irien brengt een boeiende getuigenis rond de belangrijkste scharniermomenten in Indonesië en hoe ze daar gevierd worden. Daarnaast kan zij ook getuigen over haar ervaringen als Indonesische vrouw in een gemengd huwelijk, over de verschillen en gelijkenissen tussen beide culturen en hoe ermee om te gaan.
Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

 • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
 • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
 • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website