Javaanse Mitoni Ceremonie

Back

Mitoni Ceremonie: Een ritueel bij zeven maanden zwangerschap.

Een traditie groeit in overeenstemming met de culturele vooruitgang van de samenleving. Op Java, met name in Yogyakarta en op Centraal Java, passeren alle stadia van het menselijke bestaan een slametan (een ritueel dat wordt gehouden als blijk van dankbaarheid voor het overleven van gevaar of pech en om goddelijke zegen te vragen).

In de Javaanse cultuur eert de gemeenschap inderdaad het principe van golek slameting dhiri (het streven naar veiligheid in het leven en het heil van de ziel hierna) en alle vormen van dankbaarheid zijn gericht op het veilig zijn op persoonlijke vlak, in de familie en binnen de gemeenschap.

Een Javaanse traditie dat nog steeds bestaan is Mitoni en vraagt een veilig doorkomen van de eerste zeven maand van de zwangerschap bij een vrouw.

De Javanen geloven dat een ongeboren baby van zeven maanden oud een ziel heeft wiens geborgenheid gevierd moet worden. Het eerste kind zou geluk brengen aan het gezin en alle andere broers en zussen. Net als andere traditionele ceremonies wordt mitoni op verschillende manieren beoefend afhankelijk van de regio: zoals het gezegde luidt - zoveel plaatsen, zoveel gebruiken. Dat de ceremonie buiten gebeurt, is omdat men de nederige houding van de gewone mensen wilt eren en hun manier van dankbaarheid tonen aan God. Ze behoren tot de lagere klasse en leven in eenvoud, terwijl alleen die van de koninklijke familie of adel binnen of hofrituelen verdienen.

Kenduri Ritueel

Alle ceremonies beginnen traditioneel met een kenduri. Dat is een rituele bijeenkomst met maaltijden en religieuze gebeden en wordt bijgewoond door de buren. De leider zit met gekruiste benen op een houten stamper (eentje die gebruikt wordt bij het oogsten van de rijst): het geeft aan dat men het kwade en elke andere vorm van tegenspoed wilt wegjagen. De vrouwen zitten aan de zijkant.

De offers (uba-rampe) die bij deze gelegenheid worden geserveerd zijn: traditionele snacks, enkele kommen rode en witte rijstpap (een weerspiegeling van fysieke kracht) en twee gele kokosnoten met de foto's van schaduwpoppen (wayang). Deze twee figuren zijn het beroemde paar Arjuna en Sumbadra.

Meer

Sungkeman Ritueel

De aanstaande moeder begroet haar ouders vervolgens op een eerbiedige manier. Ze geeft Sungkeman of ngabekti aan haar ouders.

Het is een respectvolle groet uitgevoerd met de handpalmen tegen elkaar, vingertoppen naar boven terwijl de twee duimen de neus raken. De ouders zitten als een koning en een koningin op een stoel. De aanstaande moeder treedt naar voren en knielt dan voor de rechterknie van haar moeder (en vervolgens haar vader). Haar neus raakt de rechterknie iets. Beide handpalmen liggen op de knie. Terwijl ze dit doet, zegt ze:

"Ik groet u, ik bied mijn excuses aan voor mijn fouten en ik verzoek u om mij te zegenen."

Meer

Siraman Ritueel

De Siraman traditie kan plaatsvinden in de familie badkamer of op een speciale plaats in de achtertuin van het huis die speciaal ontworpen is voor dit doel. Siraman is van het woord siram wat betekent dat je een bad neemt.

Dit heilige badritueel in Mitoni wordt gedaan om de moeder en de baby te zuiveren.

Meer

Andere Rituelen op die Dag

Brojolan ritueel:
Twee jonge ivoor gele kokosnoten zijn uitgesneden met tekeningen van de God Kamajaya en de Godin Ratih: het echtpaar zal een eerlijke en trouwe relatie hebben. De baby, een jongen of een meisje, zal knap worden geboren als Kamajaya of zo mooi als Ratih.

Angrem ritueel:
De naam is afkomstig van een Javaans woord en refereert naar eieren die uitkomen. Het paar zit op een stapel batik doeken alsof ze op eieren broeden. Ze zorgen samen ervoor dat de baby veilig en op het juiste moment wordt geboren.

Meer

De Legende achter deze Ceremonie

Er was eens een koppel. De man was Ki Sedya en de vrouw was Niken Satingkeb. Ze hadden samen negen baby's gekregen maar deze leefden allemaal niet zo lang. Het paar was daardoor erg verdrietig en ging naar hun koning: de wijze en slimme Jayabaya die leefde in de 11e eeuw. Koning Jayabaya gaf het volgende vaderlijke advies aan het paar:

 • Bid tot de Heilige Schepper, de Almachtige.
 • Neem vervolgens een heilig bad met water uit zeven bronnen.
Meer

Het Offer

Een traditioneel offer (sajen) is heel belangrijk in een Javaans ritueel. Het heeft de volgende betekenis:

 • Samen met de gemeenschap wordt aan God gevraagd om een wens te vervullen.
 • De voorouders worden herdacht: moge hun zielen in vrede leven en geef ons alsjeblieft jullie zegen.
 • Boze geesten en slechte mensen worden verjaagd.
 • Het ritueel zal hierdoor veilig en succesvol zijn.

  Meer
  Back

  About

  Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

  Workshops

  More

  Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

  Website