Javaanse Tarapan Ceremonie

Back

Reinigingsceremonie

Siraman, de reiniging, gebeurt op de laatste dag (de zevende dag) van de afzondering of Sengkeran.

 • Jasmine wordt ingesmeerd met rijstbloem in 7 kleuren in aparte kamer. De rijstbloem is gemengd met oranje jasmijn (daun kemuning), vermaalde rijst en kruiden (mangir / lulur), pandan blad (daun pandan).
 • Ze draagt een batik stof (cindhe) rondom zich.

Ze wordt uit haar afzondering gebracht en wordt hierin begeleid door de mama en de oma gevolgd door andere vrouwen (tante Peggy en tante Veerle, nicht Brontë). Haar intrede wordt begeleid met Javaanse gamelan muziek. Ze zet zich vervolgens op de versierde stoel. Deze staat op een bamboe mat met hierop verschillende soorten bladeren en batik stoffen.

Haar zus Jessica brengt een dien blad met 2 handdoeken en gaat naast Jasmine staan. Haar nicht Nele komt binnen met een kruik en gaat naast Jasmine staan. In de kruik is er water waarin 7 soorten bloemen zitten.

De ceremonie begint. Jasmine wordt hierbij ceremonieel gewassen door zeven mensen. Volgens de Javaanse traditie zijn dit steeds oudere mensen of mensen die meer levenservaring hebben. Het bloemenwater giet men op het hoofd en lichaam (telkens 3 keer) als teken van gezondheid, als reiniging (zowel intern als extern), en om ziekten te voorkomen.

Brontë roept elke persoon bij naam. De eerste aan de beurt is de mama. Jessica geeft de schep (gemaakt van een halve kokosnoot) aan haar. Zij neemt een schep water uit de kruik. Vervolgens wordt deze uitgegoten over het lichaam en het hoofd van Jasmine. Zodra dit voltooid is, geeft ze Jasmine een zoen en gaat terug naar haar plaats.

Vervolgens komen de anderen (papa, oma, de twee nonkels en de twee tantes).

De persoon die als laatste (zevende) aan de beurt komt, giet ook het resterende deel van het water uit de kruik over Jasmine.

Hierna wordt Jasmine afgedroogd door de mama en doet een witte doek (kain putih) om. De handdoeken worden door Jessica aangereikt. Vervolgens staat Jasmine op en keert terug naar haar kamer vergezeld van moeder en oma. Ook haar andere begeleiders gaan terug mee.

Wanneer ze in de kamer aankomen, doet Jasmine de natte kledij uit. Ze kleedt zich dan met een traditionele blouse en een batik doek in Grompol design. Hierbij gaat ze in het midden van de kamer zitten (Patanen). Haar haar wordt in een dot gedaan en ze krijgt een beetje make up op. Jasmine drinkt vervolgens een traditioneel kruiden drank.

 • Drinkt een bittere kruiden drank (jamu godhokan).
  Gemaakt van jonge vruchten van de granaatappel (delima), Javaanse gember (temulawak), citroen (jeruk purut).
 • Kauwt op verse kruiden (jamu mentah).
  Gemaat van rijst, bitterwortel (kencur), gedroogde bladeren (trawas), kurkuma wortel (kunyit), tamarinde (asam), kaneel (kayu manis), rauwe bio eieren.

Hierna gaat Jasmine terug naar de woonkamer samen met de andere vrouwen. In afwachting kunnen de andere gasten een hapje eten.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

 • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
 • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
 • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website