Javaanse Mitoni Ceremonie

Back

Siraman Ritueel

De Siraman-traditie kan plaatsvinden in de familiebadkamer of op een speciale plaats in de achtertuin van het huis die speciaal ontworpen is voor dit doel. Siraman is van het woord siram wat betekent dat je een bad neemt.

Dit heilige badritueel in Mitoni wordt gedaan om de moeder en de baby te zuiveren.

De ruime groene tuin van een Javaans herenhuis is prachtig ingericht. Een grote aarden kom is gevuld met water en diverse Siraman bloemen zoals roos, jasmijn, magnolia en cananga. Het water zelf is gewijd water uit zeven bronnen.

Op een zonnige ochtend speelt er melodieuze gamelan muziek die de Mitoni ceremonie in het huis van de moeder gaat begeleiden. Verschillende dames in kleurrijke traditionele Kebaya (blouse) en batik doeken doen mee om hun zegen te geven.

De aanstaande moeder - zonder ringen, armbanden, halskettingen, oorringen - is gekleed in een witte losse doek. Ze wordt door meerdere dames begeleid naar de badplaats in de achtertuin. Ze zit op een stoel bedekt met een wit kleed op een oude mat en omringd door verschillende soorten bladeren zoals opok-opok, alang-alang, oro-oro, dadap srep en awar-awar (al deze bladeren zijn een teken van veiligheid) en de bladeren van de kluwih boom (die een welvarend leven voorstellen).

De eerste persoon om haar te baden is de grootvader en vervolgens de grootmoeder. Zij worden gevolgd door verschillende andere oudere vrouwen. Het zijn vrouwen met een goede morele achtergrond die zelf al kleinkinderen hebben. Er zijn zeven mensen om haar te baden. Zeven in het Javaans betekent pitu en dus kunnen ze pitulungan geven, wat hulp betekent.

Zeven keer wordt ze dus gezuiverd met heilig water uit zeven bronnen. Het water komt uit een kendi: een aarden vaas met een hals en een tuit. Wanneer de Kendi leeg is, wordt deze op de grond gebroken. Indien de tuit niet gebroken is, wordt aangenomen dat de baby een jongen zal zijn. Anders is het een meisje.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website