Javaanse Mitoni Ceremonie

Back

Andere Rituelen op die Dag

Brojolan ritueel:
Twee jonge ivoor gele kokosnoten zijn uitgesneden met tekeningen van de God Kamajaya en de Godin Ratih: het echtpaar zal een eerlijke en trouwe relatie hebben. De baby, een jongen of een meisje, zal knap worden geboren als Kamajaya of zo mooi als Ratih.

De toekomstige vader kiest zonder de kokosnoten te zien een kokosnoot en snijdt er doorheen met een scherp hakmes. Als de kokosnoot in tweeën splitst, zal het publiek roepen: het is een meisje. Als uit de kokosnoot een fontein van kokosmelk tevoorschijn komt, zal het publiek zeggen: het is een jongen.

De andere kokosnoot wordt door de moeder naar het bed van de toekomstige ouders gedragen in een stoffen draagdoek. De kokosnoot en de batik doeken worden door oudere personen op het bed gelegd, bij voorkeur door de grootmoeder en de grootvader. Het paar zal de hele nacht samen op dit bed moeten slapen. Het is een oefening om geduldig voor de baby te zorgen.

De volgende morgen breekt de vader de kokosnoot. Het betekent dat men in het leven niet egoïstisch mag zijn. Elkaar helpen wordt altijd op prijs gesteld.

Angrem ritueel:
De naam is afkomstig van een Javaans woord en refereert naar eieren die uitkomen. Het paar zit op een stapel batik doeken alsof ze op eieren broeden. Ze zorgen samen ervoor dat de baby veilig en op het juiste moment wordt geboren.

Samen eten ze het voedsel van het Sajen offer. Dit voedsel werd op een grote stenen plaat (cobek). Ze zullen alles eten wat ze hebben genomen. De grote cobek stelt de placenta van de baby voor.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website