Javaanse Huwelijksrituelen

Back

Javaans Huwelijk - Peningsetan Ceremony

De Peningsetan Ceremonie:

De avond voor het huwelijk bezoekt de familie van de toekomstige bruidegom de ouders en familie van de bruid. Beide familie leren elkaar kennen in een leuk samenzijn en het huwelijk wordt goedgekeurd. Peningsetan of Srah-Srahan is afgeleid van het woord singset (verbinden). De twee families ontmoeten elkaar en worden schoonfamilies. Ze gaan akkoord met dit huwelijk. De familie van de bruidegom arriveert aan het huis van de familie van de bruid. Ze hebben enkele geschenken mee:

 • Een set Suruh Ayu (mooie betel bladeren) voor veiligheid.
 • Enkele batik gewaden in diverse motieven voor geluk en voorspoed.
 • Stof voor Kebaya (een Indonesische blouse).
 • Een witte sjerp als teken van een stevige wil.
 • Fruit voor een goede gezondheid.
 • Rijst, suiker, zout en olie voor de basisbehoeften in het leven.
 • Een set trouwringen.
 • Wat geld als bijdrage voor het huwelijk.
image 6
image 7
image 8
image 6
image 7
image 8

Beide families kunnen elkaar nu wat beter leren kennen. Enkel de bruidegom kan de prachtige versierde bruidskamer niet bezoeken. Terwijl de familie binnen is, dient hij in de veranda te wachten vergezeld van zijn vrienden en kennissen. Hij kan alleen een glas water te drinken krijgen en hij mag niet roken. Enkel na middernacht kan hij eten. Het is een les in bekoring: hij kan de honger en verleiding weerstaan.

Voordat de familie terug huiswaarts keert, vertelt een bode de gastvrouw en gastheer dat de bruidegom nu onder hun verantwoordelijkheid staat. De bruidegom keert niet terug naar huis, maar mag nu het huis binnentreden. Hij mag echter niet in de bruidskamer komen.

Dit is Nyantri. Het wordt veelal om praktische redenen gedaan: morgen dient men op tijd met de voorbereidingen op de huwelijksceremonies te kunnen beginnen.

image 6
image 7

Aan het einde van het ritueel verkoopt het gelukkige paar rujak (gemengde stukjes fruit met sambal saus) en dawet (een zoete verfrissingdrank gemaakt van kokosmelk gemengd met suiker en kleine stukjes zachte kleefrijst).

De gasten betalen hiervoor met een stuk aarden tegel. Rujak symboliseert hier het enthousiaste leven. Dawet wordt ook wel dawet plencing genoemd. Dawet is een gezond drankje. Plencing is een plaats onopgemerkt verlaten. Dawet plencing beeldt dus een vlotte en veilige geboorte van de baby uit.

image 6
image 7
image 8
Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

 • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
 • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
 • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website