Javaanse Mitoni Ceremonie

Back

Sungkeman Ritueel

De aanstaande moeder begroet haar ouders vervolgens op een eerbiedige manier. Ze geeft Sungkeman of ngabekti aan haar ouders.

Het is een respectvolle groet uitgevoerd met de handpalmen tegen elkaar, vingertoppen naar boven terwijl de twee duimen de neus raken. De ouders zitten als een koning en een koningin op een stoel. De aanstaande moeder treedt naar voren en knielt dan voor de rechterknie van haar moeder (en vervolgens haar vader). Haar neus raakt de rechterknie iets. Beide handpalmen liggen op de knie. Terwijl ze dit doet, zegt ze:

"Ik groet u, ik bied mijn excuses aan voor mijn fouten en ik verzoek u om mij te zegenen."

De kleding van de aanstaande moeder

De aanstaande moeder is gekleed met batik doeken van oudere moeders. Er zijn zes soorten batikpatronen en één lurik patroon: alle patronen geven hun eigen specifeke wensen aan het gezin en de baby, zoals:

Ksatrian: verantwoordelijke jager.
Wahyu Tumurun: hemelse openbaring om in een eervolle positie te leven.
Sidomukti: om voorspoedig te leven.

Na elke reiniging wisselt ze haar batik doek en draagt ze een ander patroon.

De zevende en laatste doek is het lurik doek (traditioneel geweven doek) met een Lasem patroon.
Lurik Lasem beschrijft de samenvoeging van twee geliefdes voor een lange periode (lurik is een eenvoudig materiaal, maar het is sterk). Dat is dus ook hoe het leven van het gezin zou moeten zijn.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website