Javaanse Mitoni Ceremonie

Back

Kenduri Ritueel

Alle ceremonies beginnen traditioneel met een kenduri. Dat is een rituele bijeenkomst met maaltijden en religieuze gebeden en wordt bijgewoond door de buren. De leider zit met gekruiste benen op een houten stamper (eentje die gebruikt wordt bij het oogsten van de rijst): het geeft aan dat men het kwade en elke andere vorm van tegenspoed wilt wegjagen. De vrouwen zitten aan de zijkant.

De offers (uba-rampe) die bij deze gelegenheid worden geserveerd zijn: traditionele snacks, enkele kommen rode en witte rijstpap (een weerspiegeling van fysieke kracht) en twee gele kokosnoten met de foto's van schaduwpoppen (wayang). Deze twee figuren zijn het beroemde paar Arjuna en Sumbadra.

Dit beroemde koppel staat voor de hoop van de ouders over het uiterlijk en de eigenschappen van hun komende baby: als het een jongen is, moet hij knap en ridderlijk zijn als Arjuna en als een meisje is met ze mooi en trouw zijn zoals Sumbadra.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website