Javaanse Huwelijksrituelen

Back

Javaans Huwelijk - Panggih Ceremonie

De Panggih Ceremonie:

De tweede dag is het tijd voor de traditionele begroeting Panggih of Temu tussen de lieflijke bruid en haar knappe man voor haar huis. Het huis dat voor de gelegenheid versierd is met een Tarub planten decoratie. Onder begeleiding van het prachtige en mystieke geluid van de gamelan (een Javaans traditioneel muziekinstrument), begint de traditionele ontmoeting.

De bruidegom arriveert bij de poort voor het huis van de ouders van de bruid. Hij is vergezeld door zijn familie. Alleen zijn ouders zijn er niet bij. Zij mogen bij deze gebeurtenis niet aanwezig zijn.

image 6
image 7

De bruid, vergezeld van twee oudere vrouwen, komt uit haar bruidskamer. Haar ouders en familie komen achter haar. Voor de bruid lopen twee bruidsmeisjes, Patah, die elk een waaier dragen. Twee vrouwen dragen een boeket van versieringen (Kembar Mayang, ongeveer één meter hoog). Eén vrouw van de familie van de bruidegom komt naar voren en schenkt een offer (Sanggan) aan de moeder van de bruid, bestaande uit bananen en andere soorten fruit, die gelegen zijn in een schaal bedekt met bloemen. Dit als teken van waardering voor de gastvrouw van dit huwelijksfeest.

Tijdens de Panggih ceremonie wordt de Kembar Mayang naar buiten gebracht en langs de weg gelegd om zo de boze geesten van deze ceremonie en de omliggende huizen weg te houden. Tevens worden twee Kembar Mayang links en rechts van de troon gezet als versiering. Het boeket wordt enkel gebruikt indien het koppel voorheen niet getrouwd was.

Beide ouders dragen dezelfde soort batik (Truntum), wat wil zeggen dat het koppel altijd voor hen zal zorgen. Ook dragen ze Sindur als sjerp rondom zich. De rode kleur in de Sindur en de kartelende rand wijst erop dat het leven als een kronkelende rivier is in de bergen. De ouders begeleiden de pasgetrouwden naar het nieuwe leven, opdat ze een mooi en sterk gezin kunnen bouwen.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website