Javaanse Tedak Siten Ceremonie

Back

Turun Tanah Rituelen

Er zijn nog andere rituelen die uitgevoerd worden tijdens de Turun Tanah. De baby wordt bijvoorbeeld op een pad geleid van 7 verschillende kleuren (rood, wit, oranje, geel, groen, blauw en violet). Dit pad is gemaakt van kleefrijst of jadah of tetel dat is vermengd met het vlees van een jonge kokosnoot en een snufje zout. De kleuren symboliseren de verschillende levensfasen. Ze zijn gerangschikt van donker naar helder. De baby moet van de duisternis in het leven naar de helderheid stappen. Het kind zal alle obstakels in het leven kunnen overwinnen.

De baby wordt naar een ladder geleid en klimt daar op. De ladder heeft 7 treden en is gemaakt van suikerriet. Eenmaal boven wordt de baby terug naar beneden geleid. Suikerriet (of tebu in het Javaans) vertegenwoordigt een sterke wil. Het is een verkorte vorm van antebing kalbu of de wil van het hart. Het passeren van het suikerriet ladder ritueel is een symbool dat hij of zij met vertrouwen en vastberadenheid het leven in moet wandelen, zoals het heroïsche Arjuna personage (een nobel krijger van een Wayang poppenspel).

De baby wordt geleid om op een hoop zand te lopen. Hij moet ceker-ceker doen: door het zand dappen met beide voeten als een haan. Dit ritueel laat zien dat de baby moet werken om iets te kunnen verdienen om aan zijn of haar behoefte te kunnen voldoen.

De baby wordt door zijn of haar moeder in een versierde kippenhok geleid (soms vergezelt de moeder de baby in de kooi) en wordt binnenin opgesloten. Er zijn verschillende voorwerpen in de kooi geplaatst: schrijfboeken, sieraden, gouden ring, ketting, armband, rijst, katoen en andere nuttige voorwerpen. De ouders laten de baby één voorwerp kiezen. Als de baby het schrijfboek neemt om te spelen, zal hij of zij op kantoor werken of leraar worden. Als de baby de sieraden neemt, zal hij of zij een rijk persoon zijn. De kooi (evenals de moeder in de kooi) vertegenwoordigt de voogd van het kind bij de start van het leven.

Als laatste ritueel gooien de ouders udik-udik naar de mensen die de ceremonie hebben bijgewoond. Dit is een mengsel van munten, gele rijst en bloemen. Dit ritueel vertegenwoordigt de wens naar de baby toe om een voorspoedig leven te leiden en om een genereus iemand te worden die altijd klaar staat om andere mensen te helpen.

Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

more

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website